Om Mörrum

Mörrum – en del av Karlshamns kommun
i Blekinge med goda förutsättningar för ett bra liv!

I Mörrum, som omfattar Mörrums och Elleholms församlingar i Karlshamns kommun, bor ca 5000 människor. Här har människor varit bosatta sedan förhistorisk tid. Läget var skyddat med sandåsar på båda sidorna om ån. Söder och väster om Mörrum var länge sankmarker därav namnet som förr var Maarum vilket tolkas som rummet = den öppna platsen vid maden = sankmarken.

Mörrum är uppdelat i två delar Hästaryd öster om ån och Mörrum på den västra. Här finns mycket av det man kan begära i ett litet samhälle. Tack vare Mörrumsån och dess världsberömda laxfiske blomstrar byn upp under 1 april till den 30 september då laxfisket är igång. Här finns ett antal restauranger och affärer av allehanda slag. Mörrums Kronolaxfiske (Laxens Hus) en av Blekinges mest besökta turistattraktioner.

Sommartid är nöjesutbudet relativt stort, Kul i Juli, konserter i kyrkan och med närhet till Karlshamn med Östersjöfestival, konserter och sommarteatrar.

Sweden Rock Festival (i början av juni) i Norje ligger ca 10 km söder om Mörrum.

Samhällsservicen är god och här finns flera dagis, förskolor, låg-, mellan- och högstadieskola. Kommunikationerna är goda med tåg kommer man direkt till Köpenhamn på 2-2,5 tim, mindre än 1,5 tim till Lund med bil, och på 40 min till Karlskrona. E22 passerar strax söder om samhället till Karlshamn är det 10 km och till Sölvesborg 22 km. 40 km till Blekinges flygplats i Kallinge utanför Ronneby. Det tar ca en timme till Stockholm med flyg och du kan välja Bromma eller Arlanda. Till Växjö är det ca 9 mil, ”Glasriket” 10 mil, Malmö 14 mil och Kalmar 15 mil.

Förenings- och kulturutbudet i Mörrum har en bredd som tillgodoser det mesta. Här finns en golfbana med 36 hål vackert belägen intill Mörrumsån, ishall, sporthallar, friidrottsbanor, motionsspår, gym. Folkets Hus med filmklubb och visningar av operaföreställningar direkt från de stora scenerna. I Mörrums kyrka hålls även konserter.

Närheten till havet (ca 4 km) ger tillgång till bad, båtliv och fiske och med ett boende i huset på Svängstavägen 25 i Mörrum har du allt i din närhet.

Välkommen till Mörrum!